Lakoća življenja u Istri

Svake su godine dolazili u kuću u Istri i zajedno bi prohodali njene brežuljke i luke. Prijatelji iz Venecije i Beča, Londona i Zagreba bi im se pridružili, svatko sa svojim teretom briga iz radne godine. Po dolasku svatko bi udahnuo istarski zrak, ponosno se uspravio, gotovo opijen. Za prvim objedom na otvorenom, okruženi vinogradima, uspoređivali bi bilješke i radili planove: gdje će slikari slikati, gdje će kuhari tražiti hranu; koje maslinovo ulje ove godine draži nosnice, kako slaviti lakoću življenje u Istri.

Ova je godina čini se posebna. Čak su i njihova omiljena vina uznapredovala na svjetskim rang listama. Sa rakovicama i divljim šprarogama, Laguna Malvazija je još uvijek voćna ali nekako finija. Sa svojom janjetinom, Laguna Merlot je uravnotežen kao i uvijek ali duži. Vina čak izgledaju svježija. I sada će moj domaćin otkriti zašto, na putu otkrivanja.

Ne u novu vinariju. Niti na vinsku cestu koju su prošle godine prešli biciklom. Danas će u potpunosti otkriti lakoću življenja u Istri. Iznad Vrsara naišli su na novu stazu i na proplanku, visok i lijep, spreman za let, novi Vina Laguna zračni balon. Letjeli su pripijeni iznad istarskog mozaika, Brijuna, maslinika, lučica i vinograda, dok nisu doletjeli do čuvene bijele zemlje u Vižinadi ponad doline rijeke Mirne.

Prije povratka kući, kupili su tartufe. Većeras će slaviti i tijekom svog istarskog banketa nazdravit će čašom najfinije Festigie …lakoći življena u Istri.