U Istri su vinogradari dvostruko blagoslovljeni: raznolikošću tla i položaja koji odgovaraju različitim sortama, autohtonim i međunarodnim; savršenim klimatskim uvjetima na geografskim položajima gdje se susreću alpska i mediteranska klima. Vinogradi Vina Laguna na različitim istarskim terroirima,  odabrani su i uređeni upravo s namjerom naglašavanja svih tih blagodati.

Crvena tla bliže su moru, a na uzvisinama prema unutrašnjosti prevladavaju bijela tla bogata kalcijevim mineralima. Drevne autohtone sorte kao teran i malvazija rastu uz svjetski poznate sorte kao što su cabernet sauvignon ili pinot bijeli – uz dugogodišnja iskustva mnogih naraštaja vinogradara došlo se do spoznaja koji je položaj najbolji za pojedine sorte, za pojedini stil vina. Obalni su položaji s dobrom propusnošću, na primjer, dobri za merlot, a stilovi vina od autohtone malvazije mijenjaju se ovisno o položaju i nadmorskoj visini – dio je fasciniranosti Istrom i u istraživanju tih različitosti i mogućnosti.

Gdje god da raste vinova loza, kakva god da je mikroklima na pojedinom položaju, cijela se Istra kupa u toploj, ali umjerenoj klimi. Nasuprot Veneciji na sjeveru Jadranskog mora, Istra je pošteđena ekstremnih temperatura koje utječu na proizvodnju jakih vina na jugu. Proljetni pljuskovi pomažu rast pupoljaka, svježi povjetarac prozračuje tlo, a duga ljeta omogućuju vinarima da beru svaku sortu u idealnom trenutku zrelosti I ravnoteže.

Kao što istarski vinogradi profitiraju zbog svoje lokacije i klimatskih uvjeta, tako profitiraju i istarska vina. Ona su također rezultat ljudskih ruku duboko u zemlji. Još od antičkih vremena došljaci s kopna ili mora naseljavali su Istru i proizvodili vino. Time je taj jedinstveni poluotok profitirao od kultura koje su razvijale i unaprjeđivale vinarstvo: od Rima, Bizanta, Venecije i Austrije. Vinarstvo se razvijalo na jedine načine koje su ta vremena poznavala – putem pokušaja i pogrešaka. Danas, uz pomoć suvremenih tehnologija, znanstvenih dostignuća i tisućljetne tradicije, naši vinogradi u Istri doživljavaju procvat.