Povratak prirodi i slavlje proljeća u Istri uz mlade malvazije Vina Laguna

Jučer u večernjim satima u Poreču, u prekrasnom ambijentu Vidikovca vinograda Agrolagune, predstavljene su mlade malvazije Vina Laguna berbe 2012. i obilježen prvi istarski Malvazija May Day, kao početak jednog novog poglavlja u priči o lakoći postojanja u Istri temeljenog na lijepoj i staroj tradiciji.

Više od stotinu gostiju u vinogradu Funtana dočekali su domaćini iz Agrolagune, a uzvanike je pozdravio i poseban gost, Oz Clarke, jedan od vodećih svjetskih vinskih stručnjaka i poznavatelja vina te najutjecajnijih i najnagrađivanijih britanskih vinskih autora.

May Day, koji se slavi 1.svibnja, drevni je proljetni festival koji se obilježava u mnogim zapadnim zemljama, kao festival proljeća. Prve proslave May Daya sežu još u prapovijesno doba. Stari Rimljani su tako na ovaj dan obilježavali Festival Flora, u čast božici cvijeća i plodnosti, a Kelti, vjerojatno uključujući i naše pretke Ilire koji su živjeli u Istri – festival Beltane.

Malvazija May Day oživjet će tu drevnu tradiciju i postati godišnji festival u Istri na kojem će se slaviti proljeće, početak turističke sezone i lakoća proljeća u Istri. Na ovaj dan, okupljat će se istarski domaćini i gosti oko Vina Laguna te kušajući svježa proljetna vina, slaviti buđenje prirode i plodnost zemlje.
Uz istarske delicije, ples i muziku, na prvom Malvazija May Dayu, predstavljene su mlade malvazije Vina Laguna berbe 2012; Vina Laguna Malvazija 0.75 i Vina Laguna Festigia Malvazija 0.75 ( vrhunsko vino ).

Malvazija je istarska vinska kraljica. Malvazija Vina Laguna odiše lakoćom proljeća u Istri, jednostavno je svježe i lagano vino u kojem dominira svježina poljskog cvijeća, ravnoteža voća i mineralnosti koji daruje istarski terroir. Malvazija Vina Laguna vino je istarskog stola.

Iz vinskih podruma Agrolagune, pod imenom Vina Laguna dolaze vina sorti malvazija, merlot, cabernet sauvignon i syrah. Uz vrhunska vina, iz proizvodnje Agrolagune dolaze i maslinovo ulje te ovčji i kravlji sir, koji su zbog svoje kvalitete regionalno poznati i iznimno prihvaćeni. Ulaskom Agrokora u većinsko vlasništvo Agrolagune značajno su unaprjeđeni proizvodni procesi te je do danas, po svim proizvodnim cjelinama tvrtke, investirano preko 230 milijuna kuna. Ove godine, u daljnji razvoj i širenje ponude, planirano je ulaganje od 4,5 milijuna kuna.

U posljednje četiri godine u vinogradima Agrolagune posebna je pažnja posvećena kvaliteti malvazije koja je odraz istarske priče, lakoće i svježine umjerene istarske klime. U suradnji s vrhunskim stručnjacima unaprijeđena je kvaliteta ove poznate istarske sorte, te je malvazija Vina Laguna dospjela u sam svjetski vrh po kvaliteti, što je i generalna odlika branda Vina Laguna. Dokaz izvrsnosti su brojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim vinskim natjecanjima koja su Vina Laguna osvojila u kratkom periodu postojanja branda. Među nagradama, posebno su značajne brončana medalja za Vina Laguna Malvaziju na ocjenjivanju International Wine Challenge 2012 u Londonu te zlatne medalje za Vina Laguna Festigia Malvaziju na ocjenjivanju Citadelles du vin 2012 u Francuskoj i na natjecanju Finger Lakes Wine Competition 2012 u SAD-u, kao i brončana medalja magazina Decanter 2012. godine.