U srijedu, 09.listopada 2013. u večernjim satima je u Poreču, u prekrasnom ambijentu Istarske Sabornice, održano kušanje najboljih Vina Laguna vina pred ocjenjivačkim sudom koji su činili vinski stručnjaci iz Hrvatske, ali i inozemstva.

Članovi tog međunarodnog ocjenjivačkog suda su bili gosti iz Austrije, Poljske, Češke, Italije, Slovenije i Hrvatske, a na čelu ocjenjivačkog suda je bio Steven Spurrier, vinski stručnjak iz Engleske koji se konstantno pojavljuje na Decanter Top 50 Power Listi, predsjednik ocjenjivačkog suda najvećeg svjetskog ocjenjivanja vina – Decanter World Wine Awards. Steven Spurrier je najpoznatiji kao pokretač legendarnog ocjenjivanja vina 1976. G. – The Judgment of Paris , gdje su slijepom degustacijom ocjenjivana francuska i kalifornijska vina i gdje su kalifornijska vina ( chardonnay i cabernet sauvignon ) dobila više ocjene od prestižnih bordoških i burgundskih vina, što je dovelo do prekretnice u vinskom svijetu i do potpune promijene percepcije kalifornijskih vina koja su danas jako cijenjena na svjetskom tržištu vina.

Lagana i svježa Vina Laguna objedinjuju širok asortiman kvalitetnih i vrhunskih vina. Vina Laguna Select svojom jednostavnošću odražavaju svježinu istarskog proljeća. Zbog niskog sadržaja alkohola za svakidašnje uživanje, u kombinaciji s laganim istarskim jelima razotkrivaju osjećaj zadovoljstva istarskim načinom života.

Vrhunska Vina Laguna; Malvazija, Merlot, Cabernet Sauvignon i Castello objedinjena su pod brandom Vina Laguna Festigia, vina Istarskog banketa.

Na eventu je održano premijerno kušanje nekoliko novih vina koji još nisu pušteni na tržište: Vina Laguna Festigia Malvazija Vižinada, berbe 2011. – malvazija iz starih vinograda s položaja Vižinada, Vina Laguna Festigia Malvazija Akacija, berbe 2011 – malvazija odležana u barriqueu od akacije, te Vina Laguna Vižinada bijelo, berbe 2011 – kupaža malvazije, chardonnaya i muškata žutog.

Za potpuni gastronomski užitak bio je zaslužan chef Tomislav Gretić, jedan od najboljih hrvatskih chefova, čija je strast i ljubav prema kuhanju izvirala iz svakog savršeno pripremljenog jela. Glavnu ulogu u mnogim jelima imao je bijeli istarski tartuf čija je sezona upravo započela, a čiji su se okusi savršeni isprepleli s okusima istarskog banketa koje je chef Gretić pripremio.

U neformalnom druženju, kušanju vina i njihovom sljubljivanju s delicijama istarskog banketa inozemni gosti upoznali su se sa širokom paletom Vina Laguna, kao i s ponudom visoke gastronomije Istre i mogućnostima koje namirnice s tog područja u rukama vrhunskih chefova mogu ostvariti.

Da bi se cijelom kušanju dao natjecateljski karakter, ocjenjivačkom sudu su uz svako jelo na slijepo kušanje ponuđena tri vina, a oni su svako vino ocjenjivali u rasponu od 1 do 5.
Steven Spurrier je prilikom čitanja rezultata rekao :
„Ovo je treći put da sam u Hrvatskoj na kušanju Vina Laguna, uvijek u svojstvu potrošača koji kuša vina i uspoređuje ih s trendovima koji postoje u svijetu. Tržište ide u smjeru laganih, svježih vina sa karakterom terroira iz kojeg dolaze. Prije tri godine nisam bio tako optimističan kao što sam nakon današnjih kušanja jer je kvaliteta današnjih Vina Laguna porasla, vina su lagana, elegantna i definitivno odražavaju karakter Istre i prezentiraju ono što Istra nudi iz svojih različitih položaja i tla. Kušajući Vina Laguna možete u potpunosti osjetiti sintagmu „ Taste the place“. Malvazije Vina Laguna su definitivno jaki adut, osobito jer je u svim varijantama zadržala svoj karakter što je u potpunosti ispravno u razvoj jedne sorte za svjetsko tržište.

Crne sorte su također napredovale, osobito mi se svidio Vina Laguna Festigia Merlot, berbe 2010, koji je hrskav, mirisav i prepun crnog bobičastog voća, a vesele me i crne kupaže autohtonih sorti kao što su Vina Laguna Terra Rossa, berba 2012 i Vina Laguna Festigia Castello, berba 2011 koji predstavljaju izvrsne kupaže i također pokazuju smjer u kojem Vina Laguna moraju ići, osobito za inozemno tržište.

Uvijek kažem da se vino može prikazati kroz 3P: Place – People – Product! Istra je prekrasan poluotok s velikim mogućnostima za vinarstvo, ljudi su dobri, radišni i puni znanja, a sve to rezultira i vrhunskim proizvodom.“

Rezultati ocjenjivanja? Rezultati su bili vrlo tijesni u svakom slijedu, ali mogu se izdvojiti Vina laguna Malvazija Vižinada 2011, koja je na svom premijernom kušanju pronašla veliki broj poklonika, te Vina Laguna Festigia Castello 2011 koji je uz steak, kremu od vrganja i puža u colonati osvojio nepodijeljeno mišljenje ocjenjivača o savršenom primjeru sljubljivanja.